Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok Pétervására

Pétervására
Pétervására
Pétervására címere 
Közigazgatás
Ország        Magyarország
Régió Észak-Magyarország
Megye        Heves
Kistérség    Pétervásárai
Rang város Polgármestere Eged István 
Irányítószám        3250
Körzethívószám   36
Népesség
Teljes népesség    2507 fő (2010. január 1.)[1] +/-
Népsűrűség          74,02 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület        33,87 km²
Időzóna      CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Pétervására
Pozíció Magyarország térképén
Koordináták: é. sz. 48.023° k. h. 20.099°
2012. JÚNIUS 05. KEDD, 07:49
PÁDÁR ZSÓFIA
TALÁLATOK: 208

Mint azt a helyiek már bizonyára megfigyelték, új üdvözlőtáblák kerültek ki a Pétervására vezető utakra. A kezdeményezés a Városüzemeltetési- és Sport Bizottság egyik tagjának, Juhász Attilának köszönhető, aki egy kis újdonságot próbált vinni a péterkei mindennapokba, s nem utolsósorban célja volt: méltóképp üdvözölni és elköszönni a városba érkezőktől és az innen távozóktól. A táblákat is ő maga készítette el, az önkormányzat képviselő-testületének jóváhagyásával.
 • Tavaszi színekbe öltözött Pétervására központja. A virágba borult főtér kialakításán és annak gondozásán egy fő szakember és megannyi közmunkás fáradozik. A virágosládák kihelyezése, valamint a parkosítás mellett a villanyoszlopokra is muskátlik kerültek, amelyek igazi tavaszias hangulatot teremtenek Pétervására utcáin. A város önkormányzata közel félmillió forintot költött a város felvirágoztatására.
   
 • Kisebb nehézségekkel, de folytatódik városunkban a sokat emlegetett START-közmunkaprogram. A legnagyobb kihívást jelenleg is a bérek heti fizetése jelenti, hiszen az egyébként havi 47 ezer forint négy alkalommal történő kifizetése igencsak kevésnek bizonyul. Nem beszélve arról, hogy annak felét a munkáltató köteles levonni amennyiben a dolgozónak bármilyen köztartozása van. Így fordulhatott elő az, hogy egy heti munkabér összegeként nulla forint is szerepelt már a hivatalos papírokon. Eged István, a város polgármestere felismerve a problémát a belügyminisztérium illetékesét és a kormánymegbízottat is megkereste az említettek orvoslásának kapcsán.
   
 • Testületi ülést tartott a város képviselő testülete. A napirendi pontok között megtárgyalták például a város gyermekjóléti és védelmi feladatainak 2011 évi összefoglalóját; a napköziotthonos óvoda beszámolóját, és jóváhagyták a váraszói óvoda csatlakozási kérelmét. A grémium tagjai ugyanakkor elfogadták a Pétervásárai Kistérség Többcélú Társulása által készített beszámolót is. Az ülésről készült felvételt részleteiben is megtekinthetik nézőink a kábeltelevízión.
   
 • Emléktáblát állítottak és avattak Bocsi Attila, sokak számára Attila bácsi, utánpótlás-nevelésben végzett munkája elismeréséül a pétervásárai focipályán a közelmúltban. Elsőként Eged István méltatta a sok focistapalántát nevelgető Bocsi Attila munkásságát, majd Fehér Róbert plébános áldotta meg az emléktáblát. Az elhunyt sportvezető családtagjai is jelen voltak az eseményen, akik egy emléktablót vehettek át a város vezetőjétől. A péterkei sporttelep ezentúl Bocsi Attila nevével büszkélkedhet majd.
   
 • A Caritas helyi csoportja már nem először segít a helyi és a környékbeli rászorulóknak:Ezúttal paprikapalántát osztottak a családoknak, ezzel egyrészt ösztönözve őket arra, hogy kertjeiket e hagyják parlagon, másrészt hogy valamelyest hozzájáruljanak az élelmezési gondok megoldásához.
   
 • Az újonnan megalakult Észak Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület szakmai fórumot tartott nemrégiben a mikrovállalkozások vezetői részére. A tanácskozást Eged István, a szervezet vezetője nyitotta meg, aki tájékoztatta a jelenlévőket a megalakulás körülményeiről. Ezt követően Panyi Adrienn, irodavezető ismertette az aktuális pályázati kiírásokat és az érdeklődőket további hasznos információkkal látta el. Az iroda a Keglevich úti szolgálati lakásban kezdte meg működését.
 • A május 18-án nyílt meg a Tóth György és Tóth Zoltán siroki amatőr festők kiállítása a pétervásárai Szántó Vezekény István Művelődés Házában. A Tóth fivérek a Siroki Alkotóműhelyben Borics József művésztanár vezetésével ismerkedtek meg a festészettel, és fejlesztették tudásukat. A harmincas éveikben járó alkotók az elmúlt másfél évtizedben már több csoportos kiállításon is bemutatkoztak a megyében, és Budapesten is. Repertoárjukban a csendélettől kezdve a portrén és a tájképfestészeten keresztül a bibliai témáig találunk alkotásokat. Műveiket június 16-ig, hétfőtől péntekig 09-16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Házában.
A május 18-án nyílt meg a Tóth György és Tóth Zoltán siroki amatőr festők kiállítása a pétervásárai Szántó Vezekény István Művelődés Házában. A Tóth fivérek a Siroki Alkotóműhelyben Borics József művésztanár vezetésével ismerkedtek meg a festészettel, és fejlesztették tudásukat. A harmincas éveikben járó alkotók az elmúlt másfél évtizedben már több csoportos kiállításon is bemutatkoztak a megyében, és Budapesten is. Repertoárjukban a csendélettől kezdve a portrén és a tájképfestészeten keresztül a bibliai témáig találunk alkotásokat. Műveiket június 16-ig, hétfőtől péntekig 09-16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Házában.
2012 JÚNIUS 05
PÁDÁR ZSÓFIA


Napsütéses nyári idő fogadta pünkösd vasárnapján a városi focipályára látogatókat, ahol 2011 után már második alkalommal került sor a pétervásárai Városi gyerek és sportnapra.
A város óvodásai és iskolásai, valamint Pétervására és a környező települések további fiataljai, összesen közel ezer gyerek vett részt a focipályán megrendezett majálison. Az ünnepélyes megnyitón Eged István polgármester úr kiemelte, hogy ez a nap ugyan a gyerekekről szól, de a felnőttek is nagyon izgulnak, vajon sikerül-e megfelelő szórakozást biztosítani a résztvevő csemeték részére.
A színpadon egymást követték a gyerekek fellépései, de sportversenyek, rendezvénysátrak és megannyi program tarkította a péterkei gyermeknapot, amely a hatvani csillag, Lola előadásával zárult – az apróságok nagy örömére.
 
 
2012 JÚNIUS 07
SZENTES LÁSZLÓ
A város Petőfi útja mellett található kereszt a pétervásárai lakók összefogásával újult meg.
A péterkei Lábasi Gyuláné szervezésével közel százezer forint gyűlt össze a városlakók részéről, amelyhez a helyi önkormányzat is jelentős támogatást nyújtott. Most az út menti kereszt körbekerítésén dolgoznak, amely munkálatait Telek Pál vállalta el.

 
2012. JÚNIUS 05. KEDD,
Emléktáblát állítottak és avattak Bocsi Attila, sokak számára Attila bácsi, utánpótlás-nevelésben végzett munkája elismeréséül a pétervásárai focipályán a közelmúltban. Elsőként Eged István méltatta a sok focistapalántát nevelgető Bocsi Attila munkásságát, majd Fehér Róbert plébános áldotta meg az emléktáblát. Az elhunyt sportvezető családtagjai is jelen voltak az eseményen, akik egy emléktablót vehettek át a város vezetőjétől. A péterkei sporttelep ezentúl Bocsi Attila nevével büszkélkedhet majd.

 

 

Dühösek a közmunkások az észak-hevesi településeken
2012. május 25. 04:35 Barta Katalin
HEVES MEGYE | Az élet igazolta: 47 ezer forintból nem lehet megélni. Ha a tartozásokat levonják a havi bérből, sok em2012. JÚNIUS 05. KEDD,
Szóba elegyedünk a Start közmunkaprogramban alkalmazott asszonyokkal Pétervásárán, akik láthatóan fáradtan és kedvetlenül foglalják össze a közmunkával kapcsolatos eddigi tapasztalataikat.
Váradi Róbertné keserűen jegyzi meg, hogy a bérezéssel van a legnagyobb gond: – A férjemmel együtt kapcsolódtunk be a közmunkaprogramba pár hónappal ezelőtt. Örültünk a lehetőségnek, hiszen korábban évekig semmilyen munka nem volt itt a környéken. Kénytelenek voltunk eljárni napszámba Feldebrő könrnyékére, vagy ahol épp munka adódott. Nyaranta a környékbeli hegyekben gombásztunk. Ebből pótoltuk ki a családi pótlékot. Azt gondoltuk, hogy a közmunka-program végre javít valamicskét e helyzetünkön. Napi nyolc óra munkáért járó 47 ezer forint nem túl sok, de mégiscsak helyben tudjuk megkeresni, és biztos jövedelem. Mivel három iskoláskorú gyermekünk van, minden fillér jól jön. A gond a múlt hónapban kezdődött, amikor a tartozásainkat elkezdték levonogatni a bérünkből. Mivel hetente kapunk fizetést, úgy alakult, hogy mire az első két heti bérből levonták a hiteleinket, a hátralévő két hétre jóformán már nem maradt semmi. A férjem a legutóbbi fizetéskor tíz forintot kapott egy borítékban. Úgy döntött: ennyi pénzért nem dolgozik tovább. Leszámolt. Én egyelőre maradtam, de be kell valljam: csalódtam a lehetőségben.
Nemcsak a Pétervásárán alkalmazott közel 100 közmunkás elégedetlen a jelenlegi rendszerrel. Parádsasváron és Bodonyban is hasonló feszültséget tapasztalnak a polgármesterek. Mindannyian úgy gondolják: változtatni kell a jelenlegi helyzeten, különben az embereknek elegük lesz az egészből. Ha folyamatosan úgy érzik, hogy ingyen dolgoznak napi nyolc órát, előbb-utóbb elfordulnak ettől a lehetőségtől is.
Jobban járnának a havi bérezéssel
Eged István, a Pétervásárai Többcélú Kistérségi Társulás elnöke – érzékelve a fokozódó feszültséget – a térségbeli polgármesterekkel egyeztetve úgy döntött: segítséget kér a gond orvoslására. Javaslatait a napokban juttatja el Horváth László Heves megyei kormánymegbízottnak, illetve az illetékes minisztériumba. Ezek között szerepel, hogy módosítsanak a szabályokon oly módon, hogy havonta egy alkalommal legyen bérfizetés, s hogy ebből a jövedelemből maximum 20-30 százalékot lehessen levonni a jelenlegi 50 százalék helyett. Azt is szorgalmazzák, hogy a szakképzett munkairányítók a jelenleginél magasabb bérben részesülhessenek.
További részletek a Heves Megyei Hírlap pénteki számában

96 embernek tetszik.
ÉVIKÉ-nek végképp befellegzett?
2012. május 16. 04:49 b. k.
VÁDAK | Kétszázmillió forint közpénzt keresnek az egykori LEADER-egyesület vezetőin.
A vidékfejlesztésre hivatott LEADER-pályázatok soha nem tartoztak a sikertörténetek közé - derül ki a Heves Megyei Hírlap összeállításából. A lap szerdai számában olvasható cikkből kiderül: már 2007-ben is gondot okozott, hogy a pétervásárai kistérségben az akkor 100 milliós Leader+ keretre pályázók - önkormányzatok, civilszervezetek, különböző vállalkozások - anyagait rendre rendre visszadobták hiánypótlásra, s ezzel párhuzamosan több alkalommal is módosították a határidőket. Az akkori pályázók nagyot csalódtak a kecsegtetőnek tűnő lehetőségben. Sokan késve, vagy egyáltalán nem jutottak az elnyert pályázati összeghez. Tény: „a tanulópénz” egy része kézen-közön elcsorgott, kevés álom valósult meg a településeken e forrásból.
2008 júliusában alakult meg Pétervásárán az Észak-Heves Vidékfejlődéséért Közhasznú Egyesület (ÉVIKE). A szervezethez a Pétervásárai és a Bélapátfalvi Kistérség harminchárom települése csatlakozott. Céljuk volt a Leader+ vidékfejlesztési program második fordulójára kiírt pályázati körből minél több forrást kiaknázni. A cégbírósági bejegyzést követően az Istenmezejéhez tartozó szerderkénypusztai településrészen lévő közösségi házban alakították ki az irodájukat, ahol öttagú munkaszervezet segítette a pályázatok előkészítését és koordinálását. Az egyesület a tervek szerint egészen 2015-ig működött volna, ám 2010 augusztusában gellert kapott az ügy. Nagyvisnyó önkormányzati vezetője, Csőgér Bálint az egyesület elnökségi tagjaként az előző évi gazdálkodásról szóló pénzügyi adatok ismeretében jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. Két év elteltével, idén május 10-én számoltunk be arról, hogy vádemelési javaslattal zárult az egyesület elleni nyomozás.
Az ÉVIKE elnöke, Kotroczó István a vádemeléssel kapcsolatban elmondta: egyelőre nem kapta meg a nyomozati anyagot, így annak részleteit nem ismeri.
További részletek a Heves Megyei Hírlap szerdai számában
Közel ötvenen szegődtek a fekete holló nyomába
2012. május 10. 06:06 Barta Katalin
HONISMERET | Negyvenegy hetedik osztályos tanuló és hat kísérő pedagógus e hét elején indult útnak Szerbiába.
A Határtalanul kirándulás több, mint osztálykirándulás: az oktatásba ágyazódó program, mely biztosítja, hogy a részt vevő diákok ne a buszon csodálkozzanak rá, hogy a magyar határtól több száz kilométerre is magyarul beszélnek az emberek. E programra pályázott sikerrel Pétervásárán a Tamási Áron Általános Iskola vezetése.
A negyvenegy hetedik osztályos tanuló és hat kísérő pedagógus e hét elején indult útnak Szerbiába, hogy ott megismerkedjen a magyarlakta területekkel és azok történetével. A tervezett programot jó előre kidolgozták, felvették a kapcsolatot a kinti intézmények vezetőivel. A kirándulás előtti hetekben a történelem, és földrajz órákon tematikusan készültek az útra, sorra vették a látnivalókat, s az ahhoz kapcsolódó egyéb kulturális és történelmi ismereteket.
A Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt pályázaton 1 millió 300 ezer forintot nyertek a Fekete holló nyomában című beadványukkal – tudtuk meg Végh Istvántól, az intézmény igazgatójától. Az elnyert összeg a négynapos utazás és a szállás költségeit fedezi.
Felújítanák művelődési otthonukat
2012. május 9. 14:06
PÉTERVÁSÁRA | Parkettázás, kiszolgáló létesítmények burkolása, alkotóműhely - ez szerepel a tervekben.
Az önkormányzat pályázott a Szántó Vezekényi Művelődési Ház felújítására. Az épületben esedékessé vált a parketta, s a kiszolgáló létesítmények rendbetétele, burkolása. A tervek szerint szeretnének egy olyan alkotóműhelyt is kialakítani, ahol kézműves mesterségekkel ismerkedhetnének az érdeklődők.
Helikopterből pásztázzák az illegális hulladéklerakókat
2012. április 11. 04:30 B. K.
FELMÉRÉS | Heves megyében készülnek az országos szemméttérkép első felvételei.
Új kezdeményezés indult útjára idén. A lényege, hogy ezúttal légi felvételek alapján készítik el az országos szeméttérképet, ami alapján lehet hozzákezdeni az illegális szemétlerakók felszámolásához. Helikopterből minden gyanús kupac jól látható, beazonosítható.
Ha tavasz, akkor kezdődhet az illegális szeméttelepek feltérképezése, majd felszámolása. Hazánkban évek óta ez a szokásos menetrend, tegyük hozzá: sajnos. Merthogy hiába gyűjtik össze országszerte kisebb-nagyobb társaságok a télen a szabadban felgyülemlett szemetet, az minden tavaszra újratermelődik.
Mivel a légi akció első állomása Heves megye, ezért a napokban felkerestük azt a forgatási helyszínt, ahol valóságos vasbetontengerre bukkantak a felmérők. Pétervására határában Eged István polgármesterrel közelítettük meg a sűrű nádas rejtette lerakót, ahol tonnaszámra áll a betontörmelék.
A városvezető azt magyarázza, hogy náluk minden évben megszervezik az illegális lerakók felszámolását, de a legtöbb helyen újratermelődik a szemét. Maga is pártolja az új ötletet, ám ilyen mennyiségű betontörmeléket nem egyszerű biztonságos, legális helyre szállítani. Amit kézi erővel el lehetett távolítani, azt a közmunkások egy része már összeszedte, ám a mázsás darabokhoz munkagép kell. Már tárgyaltak környékbeli vállalkozókkal és a térségi kommunális szolgáltató vezetőjével, de a szállításnak költségei is vannak. A kisebb szemétlerakókat is közmunkások bevonásával kívánják felszámolni.
Köztudott, hogy aki szemetel, köztisztasági szabálysértést követ el, amiért 100 ezer forintos bírság is kiszabható. Mindezt 20 ezer forintos helyszíni bírságra is lehet változtatni. Ez a tétel azonban nem riasztja el az illegális szemetelőket. Pétervásárán nem szabtak még ki hasonló bírságot, mivel az elkövetőket szinte lehetetlen beazonosítani.
Pétervására: félmilliárd a belterületi vízrendezésre
2012. január 25. 15:30
CSATORNA | Tizenhat kilométernyi csatorna és feleannyi vízfolyás készült el. A belvízveszély jelentősen csökkent.
Az ember alapvető joga a biztonsághoz való jog, a természet erejével szemben védelemre van szükségünk – egyebek mellett ezt hangsúlyozta szerdán Pétervásárán Horváth László országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a város belterületi vízrendezését szolgáló projekt zárórendezvényén.
A csaknem félmilliárd forint összköltségű, s az Új Széchenyi Terv keretéből 90 százalékos támogatásban részesült fejlesztés során a városban megépült 16766 folyóméter belvízelvezető csatorna és rendeztek 7781 folyóméter belterületi vízfolyást. A beruházásra azért volt szükség, mert a település domborzati viszonyaiból adódóan gyakoriak a téli-tavaszi, valamint a nyári helyi bel- és árvízkárok.
Horváth László szólt arról, hogy a térség több településén zajlottak a közelmúltban hasonló célú fejlesztések. Megemlítette, hogy Pétervásárán 16 projektet támogatott eddig a kormány, összesen 1,36 milliárd forint értékben.
Az ünnepélyes projektzárón Eged István, a város polgármestere mondott köszöntőt, hangsúlyozva az elkészült beruházás fontosságát és hatásáta helyiek életminőségére. Mint fogalmazott:  abban bíznak, hogy a teljes körű infrastruktúra kiépítését követően a befektetők, s a vállalkozások számára is vonzóbb lesz a település, ily módon új munkahelyek jöhetnek létre, s a vidéki turizmus fejlesztésére is lehetőségük lesz.
 
Maradhatnak a pánikgombok
2012. április 14. 06:17 b. k.
JELZŐRENDSZER | A pétervásárai kistérségben továbbra is megmarad a szolgáltatás, amit csaknem százötvenen használnak.
A megyénkben élő idősek felkapták a fejüket a hírre, miszerint Siófokon a kistérségi társulás döntött a jelzőrendszeres szolgáltatás megszüntetéséről, mivel az állami finanszírozás csökkent, és több település nem tudja vállalni a megnövekedett fenntartási költségeket. A pétervásárai kistérségből is több aggódó telefonhívást kaptunk. A pánikgombot használók arról érdeklődtek, ők számíthatnak-e hasonló rossz hírre.
Eged Istvántól, a kistérség vezetőjét kértünk választ, akitől megnyugtató tájékoztatást kaptunk. Elmondta, hogy a kistérség idei költségvetésének tárgyalásakor náluk is gondként jelentkezett az állami támogatás csökkenése, azonban ők haladéktalanul tárgyaló asztalhoz ültek a szolgáltató képviselőjével, akivel sikerült megállapodni a további működtetés feltételeiről. Megtudtuk azt is, hogy a kistérség közel húsz településén sok idős, egyedülálló ember él, s közülük jelenleg százötvenen használják az életmentő készüléket. Újabb igénylők is vannak, akik arra várnak, hogy náluk is kiépüljön a rendszer.
Eged István hangsúlyozta: az idősekről való gondoskodást kiemelt feladatnak tekintik a térségben, így ezen a területen nem terveznek korlátozást.
Négy település tündérei mulattak
2012. április 8. 18:05 B. K.
PÉTERVÁSÁRA | Tündérvölgy névre keresztelt óvodás találkozót tartottak Pétervásárán.Zsúfolásig megtelt a városi művelődési ház nagyterme a közelmúltban „kis tündérekkel,” azaz négy település (Pétervására, Váraszó, Erdőkövesd, valamint Szajla) óvodásaival Pétervásárán. A nagysikerű, Tündérvölgy névre keresztelt óvodás találkozó idén is a helyi Szántó Vezekényi István Művelődés Házában kapott helyet.A csöppségek mulatságos, mesés, vidám előadásokkal örvendeztették meg a szülőket, jelenlévőket és a zsűrit egyaránt.
Beküldött fotó
2012. ÁPRILIS 04. SZERDA, 08:03
PÁDÁR ZSÓFIA
TALÁLATOK: 36   
Egy széleskörű összefogásnak köszönhetően 87 nehéz sorsú család kapott élelmiszercsomagot a napokban a pétervásárai plébánián.

A péterkei karitász egyesület, a szervezet egri központja, 11 egyházmegye, illetve vállalkozók segítségével jutott élelmiszercsomaghoz 87 család – mondta el Lettrich Krisztina, a karitász csoport pétervásárai vezetője, aki hozzátette: nemcsak pétervásárai, de ivádi, istenmezejei, erdőkövesdi, fedémesi, kisfüzesi és váraszói rászorultakon is segítettek.
A segélycsomagok mellett – amelyekben többek között liszt, cukor, olaj és üdítő volt – krumplit is kapott valamennyi család.
Pétervására térségében járt a Jobbik elnöke
2012. március 24. 09:51 Sz. V.
TÁJÉKOZÓDÁS | A Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenzéki párt országjáró akciójának keretében Pétervárására és kistérségébe látogatott Vona Gábor, a párt elnöke.
A politikus Dudás Róbertnek, a szervezet megyei vezetőjének a meghívására tartott szemlét Mátraballán, Mátraderecskén és Pétervásárán.
Tájékozódott a polgármesteri hivatalokban a helyi főbb problémákról, igényekről és a lehetőségekről. A napot a megyei vezetővel közösen tartott fogadóórával zárta a honatya. A párt célja, hogy sorban meglátogassák a településeket, ezzel közvetlenül az emberektől kapjanak valós helyzetjelentést.
Laktanyából wellness-központ
2010. november 10. 04:06
TERVEZGETÉS | Megyénkben számos önkormányzat évekig lobbizott a területén lévő laktanyákért, hogy a komplexumokat civil célra hasznosítsák. Megnéztük, hogy állnak az objektumok.
Az egri helyőrségben működő zászlóaljat 2007. évben Debrecenbe helyezték, így a honvédség számára feleslegessé vált az addig laktanyaként működő egri ingatlan. A Honvédelmi Minisztérium 2007-ben tájékoztatta Eger önkormányzatát, hogy az egri Dobó István Laktanyát zártkörű értékesítési eljárásban megvásárolhatja, több mint egymilliárd forintért. Ez az összeg azonban messze meghaladta az anyagi lehetőségeket. A katonai létesítmény állapotának részletes felmérése után megállapították, hogy az ott lévő épületek állapota rossz, csupán öt épület felújítása lehet gazdaságos, a többi földszintes épület elbontandó.

A legutóbbi fejlemény, hogy az önkormányzat a kormányváltást követően megkereste a Miniszterelnöki Hivatal Titkárságát, és kérte, hogy az új kormány alakítsa ki az egri laktanyával kapcsolatos álláspontját. A helyhatóság jelezte, hogy a Dobó István Laktanyát közösségi célra szeretné hasznosítani. A megyeszékhelyen a volt laktanyánál egy 1,6 hektáros, sportpályás területet, illetve egy közel egyhektáros másik ingatlant – utóbbin a hajdani „gyengélkedő” és a konyha felújított épülete található – kaphat meg ingyenesen a város a honvédelmi tárca és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által is támogatott megállapodás szerint. Az egyedüli feltétel, hogy Eger közösségi célokra használja a több száz millió forintos értéket képviselő ingatlanokat. A tervek szerint a konyha funkciója megmarad, a „gyengélkedőben” pedig családsegítő, szociális feladatokat látnak majd el.Hosszú éveket várt Gyöngyös arra, hogy a város tulajdonába kerüljön a volt laktanya, amit négy éve kapott vissza. Tehát a lobbi végül sikerrel járt, hiszen immár az önkormányzat rendelkezik az ingatlanokkal – legalábbis azokkal, amelyek korábban nem kerültek magántulajdonba. Az egykori honvédségi terület hasznosítására több elképzelés is született, ezek részben már megvalósultak, elég csak a valamikori lovardából kialakított sport- és rendezvénycsarnokra utalni, ami három éve nyitotta meg kapuit. Az ingatlanrendezések, a szükséges területcserék folyamatosan zajlanak, az értékesítések több ütemben történnek. A cél még most is ugyanaz, mint amikor 2006-ban visszakapta a területet a város: Gyöngyös szerves részévé, élő, új egységévé varázsolni az egykori laktanyát, amely adottságainak köszönhetően egyaránt alkalmas lakópark kialakítására, de vállalkozás beindítására is megfelelő.
 Pétervásárán a Bem József Laktanya egykor 180 embernek nyújtott munkalehetőséget. A 11 hektáros területet kutyás őr vigyázza a nap 24 órájában. Fotó: Ötvös Imre
Hatvanban egy évtizede vásárolta meg egy izraeli befektető a nagygombosi laktanyát, ahol a tervek szerint lakópark létesült volna. A vételárat ki is fizette, de az ígért közműfejlesztés elmaradt, munkálatok sem történtek a területen. Az objektum ma lepusztult állapotban éktelenkedik az út mellett. A kerítés ellenére is jól látszik, hogy az épületek romosak, s a gaz mindent benőtt. Legutolsó információnk szerint az önkormányzat jogi úton próbálta elérni a szerződésben foglaltak teljesítését – mindeddig eredménytelenül.

boldogi laktanyát az önkormányzat 2008-ban térítésmentesen átvehette az Állami Vagyonkezelő Zrt.-től. Az épületegyüttesre jelenleg polgárőrök vigyáznak. A képviselő-testület ipari parkot szeretne itt létesíteni.
Az abasári laktanyát elsőként az önkormányzat vette át, majd a kormányzati értékesítést követően az elmúlt években már többször is gazdát cserélt. Az egykori katonai terület két éve van annak a hazai vállalkozásnak a tulajdonában, amely a meglévő fejlesztéseket hasznosítva gyógy-, wellness- és rekreációs központot szeretne kialakítani a mátraaljai településen.
Pétervásárán is érdeklődnének a befektetők
Eged István, Pétervására polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a 11 hektár alapterületű komplexumot 2007-ben értékesítette az önkormányzat. A képviselők döntése alapján erre az Eurofour Invest Kft. szerzett jogot. Az ebből származó bevételt pályázati önerőként különítették el. Egyebek mellett ezen összeg segítségével sikerült az 500 milliós csapadékvíz-elvezető rendszert eredményesen megpályázni. A területen lévő ingatlanok hasznosítása jelenleg tulajdonjogi viták miatt csúszik, ám számos vállalkozás érdeklődött már. Az eredeti tervek szerint 80–100 embernek kívántak itt munkalehetőséget biztosítani, ám egyelőre csupán néhány raktárhelyiség működik a területen.
Verpeléten az önkormányzat 12 éve kapta meg az akkori ÁPV Rt.-től ingyenesen a volt helybeli laktanyát munkahelyteremtés érdekében, de azóta alig érdeklődtek az ingatlan iránt, noha a községben 18 százalékos a munkanélküliség. Végül a 4200 lakosú település önkormányzata jelképes, hektáronkénti ezerforintos áron értékesítette a 3,3 hektár alapterületű volt honvédségi ingatlant az Asiafood részére. A község vállalta a terület közművesítését is. A tervek szerint az ötezer négyzetméter alapterületű, zöldmezős beruházás keretében egy üzemcsarnok létesül, ahol tésztát gyártanának. Az épület alapozása már folyik, s jövő nyárra a termelés is megkezdődhet. Első lépcsőben 150, később pedig újabb száz embert kíván foglalkoztatni a társaság – tudtuk megZrónik Istvántól, a község jegyzőjétől.
Pétervásárán Ma délután négy órakor a Szántó Vezekényi István Művelődési Házban emlékeznek meg az 1848-49-es Szabadságharc és Forradalom 164. évfordulójáról, ahol a péterkei óvodások „Tavaszi csokor” című összeállítását, illetve a Tamási Áron Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát láthatja a közönség. Az ünnepi szónok Eged István polgármester lesz.
Új alpolgármester Pétervásárán
2012. március 12. 11:52 B. K.
KÖZIGAZGATÁS | A személyi kérdésekről a napokban megtartott képviselő-testületi tanácskozáson döntöttek a grémium tagjai.Mint ismeretes, új jegyzőt neveztek ki a pétervásárai, váraszói és kisfüzesi társult önkormányzat élére a közelmúltban. A legutóbbi ülésen az alpolgármester személyében történt változás: Boros Csaba eddigi képviselő váltotta Braun Józsefet. A személyi kérdésekről a napokban megtartott képviselő-testületi tanácskozáson döntöttek a grémium tagjai.
Az eddigi alpolgármester, Braun József lemondott a címéről, mert kinevezték a hivatal közgazdasági irodájának vezetőjévé. A megüresedett posztot – Eged István polgármester javaslatára és a testület egyhangú támogatása mellett – ezentúl Boros Csaba tölti be, aki már több esztendeje képviselőként és a helyi szociális bizottság vezetőjeként szolgálta a várost.
Az ő posztját Barta Gábor városatya kapta meg. A megüresedett képviselői hely Szántó Árpádé lett, aki egyben a városgazdálkodási bizottságban is tagságot szerzett. Az új alpolgármester és képviselő ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a testület előtt.
Pétervására-Nagyréde megye I.
2012. március 10. | Lénárt Márton


A Pétervására két mérkőzéssel készült a Réde elleni nyitányra
2012. március 10. 06:11 S. K.
A nyitóforduló rangadóját Pétervásárán játsszák, ahol a tabellán harmadik helyen álló hazaiak a második Szőlőskert-Nagyréde együttesét látják vendégül.
– Nagyon fontos találkozó előtt állunk. Ha a dobogón akarunk maradni, hazai pályán az ilyen mérkőzéseket nyerni kell – válaszolt a Hírlap érdeklődésére Pádár Béla, a pétervásáraiak edzője. – Sajnos a felkészülésünkre alaposan rányomta a bélyegét, hogy a pályánk állapota nem volt megfelelő, ezért mindössze egy edzőmérkőzéssel és a noszvaji kupameccsel a hátunk mögött fogadjuk a Nagyrédét. Nehezíti a dolgunkat az is, hogy házi gólkirályunk, Nagy Richárd külföldön vállalt munkát. Döntetlen körüli eredmény várható, bízom benne, hogy talán felénk billen a mérleg nyelve.
Nagy Gábor, a nagyrédeiek trénere szintén szoros meccsre számít. – A nyitány előtt nehéz felmérni, ki milyen állapotban van ezért van bennünk némi bizonytalanság – kezdte szavait a szakember. – Egész héten azt sulykoltam a játékosaimnak, hogy milyen fontos a stabilitás és az, hogy rá tudjuk erőltetni az akaratunkat a riválisra. Aztán nyilván szeretnénk majd úgy formálni a mérkőzést, hogy ez az eredményességben is megmutatkozzon. Szoros küzdelemben akár a három pont megszerzése is benne lehet a találkozóban.
A rédeieknél Hajlinger Balázs és Makói Ádám betegséggel bajlódik, de kérdéses a fogműtét után álló Barna Tibor játéka is.A listavezető Hevesi LSC Füzesabonyban kezdi a 2012-es évet. Balázs Tihamér edző gárdája veretlenül zárta az őszt, s feltett szándékuk, hogy tavasszal is folytatják a menetelést. A dobogóért még versenyben lévő Verpelét a teljes csapatcserén átesett Novaj-Ostoros vendége lesz. A télen alaposan megerősített Andornaktálya győzelmi reményekkel fogadhatja a Markazt. Holnapra egy mérkőzés marad. Egerszalókra a Maklárt várják.
A 16. forduló párosítása
Szombat, 14.30 Játékvezető
Andornaktálya (15.)–Markaz (8.) Kónya I.
Bélapátfalva (11.)–Detk (10.) Várallyay M.
Tarnaméra (14.)–Besenyőtelek (5.) Lucián J.
Pétervására (3.)–Nagyréde (2.) Domoszlai J.
Füzesabony (13.)–Hevesi LSC (1.) Tyukodi J.
Novaj-Ostoros (9.)–Verpelét (4.) Rozsnaki G.
Vasárnap, 14.30
Egerszalók (7.)–Maklár (6.) Varga L.
Szabadnapos: Tarnaleleszi MSE.
Noszvaj - Pétervására
2012. március 3. | Ötvös Imre
 
Megyei I. osztályú csapatként a Tarnaleleszi Meteor SE, a Novaj-Ostoros és a Bélapátfalva is búcsúzni kényszerült a labdarúgó Magyar Kupa megyei selejtezője 1. fordulójában.
 
A Pétervására két mérkőzéssel készült a Réde elleni nyitányra
2012. március 10. 06:11 S. K.
START | A 15 hetes téli szünetet követően a 16. forduló mérkőzéseivel ma délután kezdetét veszi a labdarúgó megyei I. osztályú bajnokság tavaszi idénye.
A nyitóforduló rangadóját Pétervásárán játsszák, ahol a tabellán harmadik helyen álló hazaiak a második Szőlőskert-Nagyréde együttesét látják vendégül.
– Nagyon fontos találkozó előtt állunk. Ha a dobogón akarunk maradni, hazai pályán az ilyen mérkőzéseket nyerni kell – válaszolt a Hírlap érdeklődésére Pádár Béla, a pétervásáraiak edzője. – Sajnos a felkészülésünkre alaposan rányomta a bélyegét, hogy a pályánk állapota nem volt megfelelő, ezért mindössze egy edzőmérkőzéssel és a noszvaji kupameccsel a hátunk mögött fogadjuk a Nagyrédét. Nehezíti a dolgunkat az is, hogy házi gólkirályunk, Nagy Richárd külföldön vállalt munkát. Döntetlen körüli eredmény várható, bízom benne, hogy talán felénk billen a mérleg nyelve.