Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdaságos OTTHON

 4 tipp a gazdaságos fűtésért!

Téli meleg szoba, zöld módra. Környezetbarát megoldások a fűtésszezonban. Hogyan teremtsünk zöldebb, olcsóbb otthonokat?

A téli hideget sokan csak a meleg szobában, bevackolva képesek elviselni. Talán kevésbé fognak viszolyogni a közelgő fűtésszezontól azok, akik zöld ötletekkel felvértezve, környezetbarát módra várják a telet. Néhány tippel mi is besegítünk annak érdekében, hogy gazdaságosan fűtsünk!

Felesleges hőveszteség

Legyünk résen, és szigeteljük az ablakokat, ajtókat megfelelően, még a fűtésszezon kezdete előtt! Ha házon belül tartjuk a meleget, a pénzünkjava a pénztárcánkban maradhat. Egyrészt sokkal kevesebb energiára van szükség, ha nem szökik a meleg levegő, másrészt rengeteg a színes és kreatív megoldás a nyílászáróknál az átmeneti szigetelésre. Használjuk ki, deeközben az alkalmankénti szellőztetésről se feledkezzünk meg, s így a penész elkerüli majd az otthonunkat!

Nem kell a trópusi meleg!

A nyár véget ért, lássuk be! Ezen az sem változtat, ha a lakásban feltekerjük afűtést, és rövidnadrágra vetkőzünk. Ehelyett jobban tesszük, ha főzünk egy meleg teát, belebújunk egy kényelmes mackó nadrágba a kedvenc pulcsinkkal kiegészítve, és a termosztátot ennek megfelelően állítjuk be. Ez az apróság sokat könnyít majd a számla összegén, és minket sem fog sokként érni, amikor ki kell mennünk a mínuszokba.

Téli függöny a fagyos ablakokra

Bele sem gondolunk, hogy mennyi hőt képes a lakáson belül tartani, havastag anyagú függönyöket lógatunk az ablak elé télenA legjobb, ha a párkány alá ér 10-15 cm-rel, ezzel megakadályozva, hogy a hideg levegő a réseken átfújva a szobába jusson, vagy a meleg kiszökjön az illesztések mellett. A jól megválasztott drapéria igazi ünnepi hangulatot varázsol az otthonunkba.

Ventilátor télen is?

Meglepő, de a ventilátor a téli időszakban is jó szolgálatot tesz. Az alacsony fokozatra kapcsolt, és jól elhelyezett szerkezet segít abban, hogy a radiátorból, vagy konvektorból kiáramló hő ne csak a plafon fele szálljon, de gyorsan terjedjen szét az egész lakásban.

Az okos megoldásokkal gazdaságosan vészelhetjük át a hideg hónapokat, eközben pedig mentesülünk a felesleges hőtermeléstől, ami a háztartások nagy részében nem csak veszteséges, de fokozza a károsanyag-kibocsátást is.

Top6 zöld elektronika

Zöld ötletek a gyártótól és környezetbarát felhasználás a fogyasztó részéről. Így kerek a világ, ha mi is akarjuk.

Az elektronikai cikkek piacán szétnézve egyértelmű, hogy a gyártók egyre inkább figyelembe veszik termékeik kialakításánál a környezetvédelmi szempontokat. Új, zöld ötletekkel rukkolnak elő, melyekkel minden fogyasztó kedvére válhat környezetbarát felhasználóvá.

Hogyan állítható meg a pazarló energiafelhasználás? Mi az az e-hulladék? Hogyan hasznosíthatóak újra az műszaki kütyük? Mitől környezetbarát az elektronika és mi tartozik az elektronikai újrahasznosításba? Ha nem tudod a választ ezekre a kérdésekre, de felvillanyoz, hogy megtudd, vesd bele magad az olvasásba.

Újratölthető elemek

Hajlamosak vagyunk eldobható elemeket vásárolni, melyek eleve kiemelten környezetkárosító hulladéknak tekinthetőek. Ráadásul az egyszeri többlet kiadás hosszútávon kivalló befektetés, hiszen a töltő segítségével percek alatt újra működőképessé tehető az elektronikai kütyü.

Figyelmetlenség okozta energiapazarlás

Már nem töltöd, de a töltő még be van dugva? Nem használod, de nem húztad ki? Nem nézed, mégsem áramtalanítottad? Hiába gondoljuk, hogy így ezek a készülékek nem fogyasztanak áramot. Az igazság az, hogy a legtöbb műszaki cikk ekkor is képes növelni az áramszámlát.

Energiatakarékos cikkek

A gyártók az egyes műszaki cikkeket rangsorolják energiafelhasználásuk alapján. Így a fogyasztó könnyedén el tudja dönteni, melyik mosógép, TV, vagy hűtő vásárlása energia-, illetve környezetbarát. Háztartásaink tele vannak elektronikai készülékekkel, ezért saját bőrünkön tapasztaljuk meg döntésünk következményét.

Dobd el helyesen!

A mobiltelefonokat, számítógépet, vagy a TV-t speciális hulladékgyűjtőszervezeteknek kell eljuttatni. Egyrészt újrahasznosítható cikkekről van szó, másrészt ezeket kidobva olyan vegyi anyagok kerülhetnek a környezetbe, melyek roncsolják az ökoszisztémát. Emellett egyre több cég hirdet visszavételi akciókat, ahol az új készülék árából kedvezményt adnak a régiért cserébe.

Ragyogó ötlet

Hasznosítsd a nap energiájátEgyre több műszaki cikk jelenik meg a piacon, mely napelemmel vagy más kiegészítő eszköz segítségével képes hasznosítani a fény erejét. Légy nyitott az újdonságra, és ha új kütyüt vásárolsz, ezt is vedd figyelembe.

Vigyázat, mérgező!

Mára a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, milyen anyagból állítják elő termékeiket. Részben a szigorodó előírások, részben a társadalom egyre elszántabb környezetbarát gondolkodásmódjának kielégítése érdekében. Ennek köszönhető, hogy korlátozó intézkedéseket hoztak létre a veszélyes anyagokkal szemben (RoHS).

Dátum: 2011.07.06. 19:00

Forrás: Tóth Eszter

http://napidoktor.hu/cikk/85.13781/Top6-zold-elektronika

 

Ne mondj le semmiről, de spórolj okosan!

Néhány apró trükkel sokat megspórolhatunk a rezsiköltségen - A villanynak nem kell annyit égni, sőt, a tűzhelyet is használhatjuk másként.

Nem kell olyan sok dologról lemondanunk ahhoz, hogy kissé energiatakarékosabban éljünk. Van, amibe kissé több pénzt fektetve érjük el célunkat hosszútávon, de egészen egyszerű trükkök is vannak.

Csavarjunk be energiatakarékos égőt!

Az ilyen típusok drágábbak hagyományos változataiknál, ám hosszútávon jobban megéri velük világítani. Egy energiatakarékos izzó normál élettartama több, mint ha a hagyományos villanykörtékből többször, többet vennénk, melyek persze olcsóbbak.

Mindig kapcsoljuk le a villanyt...

Sokan hajlamosak vagyunk a világítást bekapcsolva hagyni, akkor is, ha az adott helyiséget éppen nem is használjuk. Ha minden alkalommal kikapcsolnánk, és csak azok a lámpák égnének, amelyekre szükségünk van, sokat megtakarítanánk.

Ugyanez a helyzet az áramba bedugva hagyott telefontöltőkkel, vagy a televízióval, ami akár háttérként is megy, bár nem is nézzük. Legjobb, ha nem hagyjuk még készenléti állapotban sem elektromos készülékeinket, ha nincs épp rájuk szükségünk! Ez igaz a számítógépre is. Érdemes energiatakarékos

monitort is beszereznünk.

Ne fűtsünk feleslegesen

Vannak, akik szívesen járnak-kelnek otthon egy szál pólóban, de valljuk be, télen ez valójában nem lenne szokványos dolog. Azokban a lakásokban, házakban, hol lejjebb szabályozható a fűtés, tegyük meg bátran, és inkább öltözzünk jobban fel - a 20 fokos benti hőmérséklet elfogadható, és ha már tél van, kerüljön elő a kötött pulóver és egy melegebb, bélelt téli papucs.

Számítások szerint 6 százalék fűtési költséget takaríthatunk meg, ha a hőmérsékletet 1 °C-kal csökkentjük, vagyis, ha 25 °C helyett 20 °C-ra fűtjük fel a lakásunkat, 30%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket. Hagyományos kazánunkat újabbra cserélve ugyanúgy spórolhatunk.

A nyílászárók szigetelésével 15-20% fűtési energiát takaríthatunk meg, a kettős üvegezésű ablak szintén jelentősen csökkentheti a hőveszteséget. Tegyünk 15 cm-es üveggyapot-szigetelést az ablakokra, hogy a fal négyszer

kevesebb hőt eresszen át.

Melegítsünk és használjunk kevesebb vizet

Akkor is sokat spórolhatunk, ha csupán 50 celsius fokra melegítjük fel a bojlerben a vizet. Zuhonyozzunk inkább a fürdés helyett, hiszen utóbbihoz négyszer annyi energiát használunk el...Az sem mellékes, csöpög-e a csap. Egy hét alatt ugyanis akár egy kádnyi víz is elfolyhat ilyen módon.

Csökkentsük a vízhasználatot annyival is, hogy a mosógépet illetve ha van, a mosogatógépet csak akkor indítsuk be, ha tényleg tele van. A modernebb mosogatószerek és mosószerek már alacsonyabb hőmérsékleten is kiválóan tisztítanak.

De ugyanez igaz a gépekre is: ha teheti és beszerez egy korszerűbb mosógépet, hűtőszekrényt, fagyasztót, sokkal több energiát takarít meg, mint az elavulttal. Az élelmiszerek egyébként +5 fokos hűtés mellett is elállnak, ennyi bőven elég nekik.

Főzzünk okosan!

Mivel a legtöbb háztartásban ez is mindennapos tevékenység, nem mindegy, mennyi energiát használunk el vele. Spórolhatunk, ha főzés közben lefedjük az edényt, de azon is, ha éppen a főzőlappal megegyező méretű edényt használunk. Nem szükséges a sütőt sem éppen annyi ideig működtetni, amíg kivesszük belőle az ételt, hiszen még melegen tartja jó ideig a kikapcsolás után is.

Dátum: 2011.03.04. 16:18

Forrás: Adrina

http://napidoktor.hu/cikk/85.4331/Ne-mondj-le-semmirol-de-sporolj-okosan

 

A padlófűtés nem használ az allergiára, viszont csökkenti a felfázás esélyét

Az energiatakarékosság jegyében egyre tudatosabban választunk a fűtésrendszerek közül. A padlófűtés komfortos, és jótékony a felfázás ellen is.

Ezt a fűtésfajtát a sugárzó fűtések közé soroljuk, azaz kevés energiával is hatékony fűtés érhető el. Optimális hőmérséklet-eloszlása, esztétikus megjelenése miatt egyre kedveltebb itthon is.

Általában kiegészítő fűtésként alkalmazzák, gyakran csak a csempével, vagy kőlappal burkolt helyiségek kapnak padlófűtést, míg a többiben meleg padlóburkolat mellett radiátoros fűtést alakítanak ki. Az előnyök természetesen csak a padlószerkezet megfelelő kialakítása és korrekt szabályozás mellett érvényesülnek.A kazán által termelt meleg vizet egy szivattyú szállítja a fűtendő helyiségek közelében lévő elosztó csomópontig. Innen a fűtővíz a padlószerkezetben elhelyezett csöveken keresztül áramlik. Az áramlással egy időben leadja hőjének jelentős részét, majd a lehűlt víz visszakerül a hőtermelőhöz (hőcserélőhöz).

Előnyei között említhetjük, hogy valamennyi energiatermelő típussal összeegyeztethető, akár környezetbarát hőfejlesztő berendezésekkel is (kondenzációs kazán, napkollektor, hőszivattyú). A rendszer rendkívül lassan hűl ki, emiatt sokáig tartja a meleget. A fűtőtestes fűtéssel ellentétben kevésbé kavarja fel a port, egyenletes függőleges eloszlást biztosít. Mivel nem foglalják el radiátorok a helyet, nem zavarja a helyiség vizuális látványát sem.Hátránya azonban, hogy nagy pontosságú tervezést és szerelést igényel, a fűtőfelületek korrigálására, javítására, csak a padlóburkolatot felszedve van lehetőség. Működése során lebegő porhatás léphet fel, ezért az érzékenyek, allergiások, asztmások számára nem ajánlott.

A hagyományos, vízkeringetős padlófűtés mellett megjelent az elektromos padlófűtés is. Nagy előnye a hagyományos padlófűtéssel szemben, hogy rendkívül pontosan szabályozható és nem igényel karbantartást.

Dátum: 2010.11.28. 00:00

Forrás: Napiotthon.hu

http://napidoktor.hu/cikk/79.8855/A-padlofutes-nem-hasznal-az-allergiara-viszont-csokkenti-a-felfazas-eselyet

 

A tél nyomai a bőrünkön

A téli hónapokban még nagyobb kihívások érik bőrünket. Ha elhanyagoljuk, akár hosszú távú problémákat is okozhatunk magunknak! Többek között, az időnkénti száraz viszketés, először állandóvá, majd fájdalmassá válhat.

A zord időjárás, a vitaminokban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló-képessége csökken, könnyen kialakulnak rajta apró gyulladásos pontok. Pedig összesen 6 dolgot kell megjegyezni, ami felveszi a versenyt bőrünk védelmére: A, C, E, Biotin. D, B5. Ezek azok a vitaminok, melyeket okvetlenül be kell illesztenünk az étrendünkbe.

A kozmetikumok is a segítségünkre jönnek. Télen a nagy hideg, a szél, a hó, az ónos eső, a köd, valamint a központi fűtés okozhat bőrártalmakat.  Ebben az évszakban nappalra viszonylag kisebb víztartalmú, zsírosabb krémeket használjunk. Főleg a téli sportolások alkalmával szükséges, hogy a nappali krém ne szívódjon be teljesen a bőrbe, hanem vékony védőréteget képezzen az arcon. Ilyenkor azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy az éjszakai krém már ne akadályozza a bőrlégzést, tehát javallt, hogy kizárólag jól felszívódó anyagokból álljon.Óvni kell bőrünket a hirtelen nagyfokú hőmérsékletváltozástól is, mivel többek között a bőr kis ereinek bénulását okozhatja. Ez különösen azokra vonatkozik, akiknek könnyen kipirul az arcuk, orruk; e területeken egyre több hajszálvékonyságú ér keletkezhet. A téli hidegből ne menjünk egyenesen a meleg kályhához vagy fűtőtesthez. Természetesen ez fordított sorrendben ugyanúgy nem ajánlott. Ugyanis a hidegben a bőr erei összehúzódnak, kevesebb vér kerül a test perifériáira: a kezekbe, a lábakba, az orrba, a fülkagylóba. A szűk kesztyű vagy cipő tovább rontja a helyi vérkeringést. A rossz vérkeringésű végtagok könnyebben szenvednek fagyási sérülést. Ezért fontos, hogy a kesztyű és a lábbeli elég bő legyen.

Nehéz néha kiválasztani a megfelelő bőrápolási programot. Nagyon sokféle krém áll rendelkezésünkre, aki még nem próbálta azoknak jó szívvel ajánljuk a Logona

Északi kézápoló krémet. Az északról jövő gyógynövény kivonatban lehet bízni, ők aztán tudják, mi kell a nagy hideghez. Ugyancsak idekívánkozik az értékes vörös áfonya kivonat és a tartalmas homoktövis olaj is. Mindkettő intenzív regenerációt biztosít a száraz, érdes kezeknek. A krém gyorsan felszívódik és finom, puha bőrszerkezetet biztosít.

Dátum: 2010.01.14. 00:00

Forrás: napidoktor.hu

http://napidoktor.hu/cikk/77.1670/A-tel-nyomai-a-borunkon